Sarma-Dolma Yapmanın Püf Noktaları


Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinin ilk sıralarında yer alanDolmaVe Sarmaları bir çoğumuz severek tüketiriz. Bu özgün aynı zamanda yörelere göre değişkenlik gösteren yemek grubu kimi zamanetlikimi zamanzeytinyağlıolarak sofralarımızı şenlendirir, herşeyde olduğu gibi belli bir tecrübe ister pişirmek. Yemek tarifleri sitemizde gezen takipçilerimizin ister mutfakla yeni tanışsın ya da yıllardır mutfakla haşır neşir olmuş kişiler olsun. Sitemizde gezerken aaa bu bilgiyi daha önce duymamıştım denemekte fayda var dedirtiyorsak, ne mutlu bize..
Sarma ve dolmaları yaparken daha lezzetli ve sağlıklı yapmak için nelere dikkat etmeliyiz? Püf noktaları nelerdir? Bilmemiz gerekenler nelerdir? Aşağıdaki yazı size yardımcı olacaktır. Sizlerinde bu yazıya eklemek istediğiniz önerileriniz varsa, yorum bölümüne yazarsanız seviniriz.
– Kullanacağınız pirinçi, ılık suda bekletirseniz dolmanın içi daha çabuk pişer.
– Eğer lezzetli bir dolma istiyorsanız, bol soğan kullanmanızı öneririm, soğanları rende değilde doğrama yöntemini seçmelisiniz.
– Zeytinyağlı dolmalarda sızma zeytinyağ kullanın
– İçine katacağınız, taze nane, maydanoz ve dereotu vereceği aromatik tatlarla daha lezzetli olacaktır.
– Kullanacağınızsebzelerin kabuklarını soymayınız.
Yaprak sarmasını yaparken, tencereye dizilme esnasında eğer hepsini dikine yerleştirirseniz, sarmalarınız eşit zamanda pişerler.
– Elinizde kalan sert ve damarlı yaprakları tencerenin dibine yerleştirirseniz dipte kalan sarmalar ve üsteki sarmalarla eşit zamanda pişer.
– Lahana yapraklarını haşladıktan sonra bir sürede soğuk suda tutun.
– Salamura yapraklar çok tuzlu olacağı için, büyük bir kapta suda bekletin ara sıra suyunu değiştirin. Bu işlemi 4-5 kez tekraralayın.
– Dolmaları doldururken mutlaka 1 cm lik boşluklar bırakınız, pirinçler pişince şişecektir fazla doldurursanız taşmalar yapabilir.
– Tuzunu üzerine değilde, suyuna katın.
– Dolmalarımızı ilk etapta harlı ateşte, kaynadıktan sonrada kısık ateşte pişiriniz.
Zeytinyağlı dolmave sarmaların üzerine zeytinyağ gezdirirseniz görüntüsü muhteşem olacaktır.
– Sarma pişirirken üzerine bir tabak ile bastırması için bir porselen tabak kapatın, böylelikle sarmaların açılmasını önlersiniz.
– Pişirdiğiniz dolma ve sarmaları soğuturken tencerenin kapagını hafif aralık bırakalım. Böylelikle parlak görünüşlü dolmalara kavuşursunuz.
– İç malzemesi çok geldiyse, poşetleyerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
– Eğerzeytinyağlı sarmayapacaksanız, üzüm yapraklarını tercih edelim.
– Dolma veya sarmalarımız piştikten sonra, pişirdiğimiz tencerede soğutalım.

Yorumlar

Popüler Yayınlar